Vinder af Englænderpokalen 2021: Beretning fra en debutant

april 10, 2022 Folkebaad

Det er onsdag d. 30. juni. Jeg er nede på havnen i Sundby med lidt proviant til båden. De fleste folkebåde er ankommet og ligger flot på række og ser meget skarpe ud. Da kan jeg mærke krilleren i maven og jeg tænker “hvad er det dog vi har rodet os ud i”.

DM i Folkebåd 2021 er nemlig mit første kapsejladsstævne. Og dog. Som barn har jeg været med til både DM og Guldpokal fra sidelinjen, men nu skulle det altså være min tur til selv at deltage.

Og hvordan ender man så der. Jo her kommer lidt forhistorie;

For et par år siden talte jeg med min far om hvad der skulle ske med deres folkebåd. Den havde nemlig ikke været i vandet de seneste to sæsoner. Jeg havde gået med tanken om at komme i gang med at sejle, og så aftalte vi at jeg kunne få den til Sundby at ligge. Sidste år fik min veninde og jeg en havneplads til den og sammen med min far sejlede vi den fra Haderslev til Sundby.

Det første vi fik at vide af de søde medlemmer I Sundby Sejlforening var, at næste år var klubben jo vært for DM, så det skulle vi jo være med til. Det slog vi lidt hen, for hverken min veninde eller jeg havde sejlet rigtig kapsejlads før. Men de blev ved med at prikke til os og så endte vi jo også med at tilmelde os. Et andet medlem i foreningen, Bo, tilbød at tage med som skipper, selvom han faktisk ikke havde sejlet folkebåd før. Men det havde vi jo, så vi kendte båden og han kendte til at sejle kapsejlads. Så det skulle nok gå.

Et par uger inden stævnet lavede vi en kort forventningsafstemning og blev enige om vores fire succeskriterier for weekenden;

  1. Vi ville gerne undgå at blive sidst
  2. Alle mand skulle med i land igen
  3. Vi ville ikke påsejle nogen
  4. Der skulle altid være højt humør ombord

Da vi møder op torsdag til første dag må jeg indrømme, at jeg var rimelig nervøs. Hvad ville de andre tænke om os? Kunne vi overhovedet finde ud af det? Ville vi bare være helt bagefter? Vi sejlede ud i, hvad der for os var, meget vind. Og afsted det gik ud mellem Flakfortet og Saltholm. I al vores forvirring tog vi til første start fejl af signalerne, og var klar til start 5 min for tidligt. Den fejl lavede vi kun én gang, og kom godt afsted igen 5 min efter. Pulsen ombord var høj hele dagen, vi glemte at spise vores madpakker og adrenalinen holdt os kørende. Da vi kom ind og evaluerede dagen over en moleøl og -pølse var vi alle tre enige om, at dagen havde været en succes alt taget i betragtning, men vi så også frem til, at der de efterfølgende dage var lovet knap så meget vind.

Fredag var vejret noget mere roligt, og det passede os meget godt. Vores placeringer var bedre end gårsdagen, og i den tredje sejlads fredag nåede vi endda at opleve at der lå flere både bagved os end der var foran. Vi havde sneget os op i top ti, da sejladsen blev blæst af. Det var vi selvfølgelig ærgerlige over, men humøret var stadig højt, og vi var rigtig godt tilfredse med dagens sejladser. Denne dag var der endda overskud til at få spist vores madpakker.

På tredjedagen havde sommeren besluttet at komme forbi med sol og næsten ingen vind. Her var vi igen glade for det høje humør ombord, da vi lå nogle timer ude foran Amager strand og ventede på vinden. Heldigvis fandt den vej til os og vi kunne få en enkelt sejlads. Dagen blev afsluttet I høj sol med gode grillede pølser, øl og godt selskab inden festen trak indenfor til landskamp, præmieoverrækkelse og middag.

Og var stævnet så en succes fra vores side? Ja I den grad! Vi fik ikke bare opfyldt vores succeskriterier, jeg har også lært rigtig meget på de tre dage, og det bliver nok heller ikke sidste gang jeg er med.

Som der blev sagt til middagen lørdag aften; folkebådssejlere er som en stor familie. Og det kan jeg kun tilslutte mig. Jeg har oplevet utrolig hjælp og opbakning fra både medlemmerne I Sundby Sejlforening, men også deltagere til stævnet her, og I diverse fora rundt omkring, og det vil jeg gerne sige tak for. Som ny sejler er det virkelig dejligt at opleve, at man på den måde bliver budt velkommen, uanset niveau og erfaring.

Endelig en stor tak til Sundby Sejlforening for et rigtig godt arrangement. Og tak til alle deltagere for at tage rigtig godt i mod os som nye sejlere. Jeg glæder mig til vi ses igen, både på land og vand.

Rigtig god sommer!

Ida Dufresne Wogensen

DEN 699