Tæt på havari!

 

Da vi søndag morgen til Skælskør Cup skulle hive fokken op sad det hele fast!

 

Det viste sig hurtigt der sad en masse løse kordeler (wirestumper) ved Øjeterminalen øverst på Forstaget, som forhindrede faldet i at blive halet op, så der var ikke andet end hurtigst muligt at få masten ned for at besigtige skaden.

 

Der gik virkeligt 49’er i den, for vi lå godt placeret efter førstedagen og ville gerne ud og slås om placeringerne og ranglistepointene!!!

 

Det var noget af et chok at se, at det der holdt masten var 4 kordeler ud af de 19 som wiren består af (se billede) - især da vi senere kom til at tænke på de 22 sek/m under sidste sejlads til DM og de op til 8 m/sek vi havde haft dagen før, så det kunne have gået rigtigt galt.

 

Vi tog en beslutning om at vi kunne løse problemet ved at binde en 6 m/m spectre line (venligst udlånt af Karl Erik) til Fokkegods beslaget ned langs forstaget og til vantskruen så kunne det holde når/hvis forstaget gik. Vi mistede kun en sejlads og resten sejlede vi med lidt nerver på især da det blev løsere og løsere, men kom sikkert i havn igen.

Det der undre mig er, at vi ikke havde opdaget skaden før, da vi nok plejer at gå båden efter og få udskiftet tingene i tide.

 

Vi har i dag fået lavet et nyt forstag som vores Rangliste sponsor Hansen & Hamacher, lavede med det samme og han kunne fortælle følgende:

 

Skaden er sket fordi at forstaget især på læns bevæger sig sideværts og det gør Øjeterminalen ikke, så wiren får her et knæk. At vi ikke havde set skaden, skyldes at wiren knækker ca. 5 mm inde i terminalen hvor valsningen udfaser.

For at forhindre at det skal ske igen har vi nu fået sat en Toggle imellem Fokkegodsbeslaget og Øjeterminaen det gør at det kan bevæges frit i alle retninger. Såfremt du skal tjekke din Stag skal du bukke dem frem og tilbage og såfremt de knaser er det måske værd at overveje et besøge hos riggeren.

 

Venlig hilsen

Heines Nielsen

kordan@stofanet.dk

Mob. 20 97 92 76